Påsk…och godis!

Zumba SolmatLeave a Comment

När jag var barn älskade jag choklad och godis (min absolut favorit var Tagada jordgubbar från Haribo).  Som vuxen tog choklad över och jag slutade äta godis överhuvudtaget, tills jag flyttade till Sverige PÅ VINTERN och upptäckte att godis fanns i VARJE mataffär!

I början tyckte jag det var lite märkligt att se vuxna människor med stora godispåsar på en fredagskväll tills jag förstod att det var delvis hur man håller ut med -10 grader och snön upp till ögonen (nu överdriver jag lite…) i flera månader. 

Som tur utbildade jag mig till Zumba instruktör några månader efter det och behövde aldrig mer tänka på vad jag stoppade i magen för att behålla midjan. Kanske inte den hälsosammaste lösningen men, vilken lättnad! 

“även hälsa utifrån mat och inte bara utifrån träning har blivit viktigt för mig.”

Nu när jag har blivit mor till 2 underbara barn tänker jag helt annorlunda (till min förvåning!) och även hälsa utifrån mat och inte bara utifrån träning har blivit viktigt för mig.
« Barn gör vad du gör, inte vad du säger » säger man på franska (kanske även på svenska?) och jag kände mig tvungen, snarare ville jag verkligen förmedla mina barn bra matvanor vilket betydde sluta äta skräpmat (åtminstone framför dem för att börja med ;)) Men, vet ni vad? Själv har jag mått betydligt bättre av det och plötsligt kände jag ingen tvång av att inte köpa godis utan ingen lust att göra det längre. Whaou!

Jag berättar om allt det här eftersom det snart är Påsk igen och det är ok att äta lite…eller betydligt mer socker än vanligt tycker jag, men jag slipper helst alla kemiska färgämnen samt transfett som finns i färdiga godis, därför har jag samlat några roliga hemgjorda godis recepten som du kan ge till dina barn eller äta själv med god samvete!

GLAD PÅSK ALLIHOPA!

Hallon och minta gummigodis:
– 75 gr hallon
– 1 tsk socker
– 1 tsk mint (malad)
– 3 gelatinblad

Varma upp hallon och blanda tills du får en puré. Använd en sil för att filtrera och behåll endast purén utan frön.
Lägg till minta.
Låt gelatinbladen mjukar i 5 minuter i kall vatten.
Tillsatt gelatin till hallonpuré och rör tills gelatinet blir upplöst.
Häll purén i en iskubbricka och låt kyla i kylskåpet i en timme.

Blåbär och karob gummigodis:
– 75 gr blåbär
– 1 tsk socker
– 3 gelatinblad
– 2 msk karobpulver
– 15 gr smör

Varma upp blåbär och blanda tills du får en puré. Använd en sil för att filtrera och behåll endast purén.
Låt gelatinbladen mjukar i 5 minuter i kall vatten.
Tillsätt gelatin till purén och ror tills gelatinet blir upplöst.
Häll purén i en iskubbricka och låt kyla i kylskåpet i 2 timmar.

Häll karobpulver i en kastrull med lite vatten. Tillsätt smör och rör tills det blir som en kräm.
Ta upp gummiblåbär och dopa dem i karob krämen. Låt svalna 15 min.

Mjuka karameller med havsaltsmör:
-100gr socker
-20gr havsaltsmör
-1/2 dl mjölk

Heta upp sockret och smöret i en kastrull och rör tills socker ändrar färg. Tillsätt mjölken och rör tills blandningen får en fin färg.
Häll karamellen i en iskubbricka och låt chilla i kylskåpet i 2 timmar.

Har du provat recepten eller vill du dela med dig dina? Kommentera gärna :)!!

Melissas blog

Mitt mål är att när du har läst klart kommer iväg med lite mer glädje i din vardag: inspiration till bra mat, rolig träning, musik, koreo och mm ska finnas på bloggen.

Hoppas du tar med dig härifrån någonting värdefull och särskilt, hoppas vi har kul tillsammans. Tveka inte att kommentera oavsett din synpunkt! Jag är väldigt tålig och tycker om att diskutera 🙂 (franskt uppväxt 😉 !)

Varmt välkommen :)!!

Senaste kommentarer

    Lämna ett svar

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *